مهم ترین نکات بسته بندی محصولات غذایی
بسته بندی یا پکیجینگ محصولات غذایی به دلیل لزوم رعایت مسائل بهداشتی در آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. از این رو برای بسته بندی اصولی و استاندارد انواع مواد غذایی باید به برخی موارد ساده اما بسیار مهم توجه داشته باشیم. اصول و نکات بسته بندی محصولات غذایی برای هر ماده غذایی متفاوت است. به عنوان مثال نحوه بسته بندی گوشت و مرغ با بسته بندی محصولات لبنی، خشکبار و یا کنسروجات تفاوت دارد. از طرفی دیگر بسته بندی محصولات غذایی به دو دسته خانگی و صنعتی طبقه بندی میشود که در این روشها نیز باید به نکات مهمی توجه داشته باشیم. به همین بهانه در ادامه این مطلب به بررسی نکات بسته بندی محصولات غذایی میپردازیم و شما را با اهمیت و انواع روشهای بسته بندی مواد غذایی نیز آشنا خواهیم کرد. با دناپک همراه باشید.
اهمیت بسته بندی مواد غذایی
پیش از پرداختن به نکات بسته بندی محصولات غذایی ابتدا بهتر است با اهمیت بسته بندی صحیح و اصولی مواد غذایی آشنا شویم. همانطور که اشاره کردیم در امر بسته بندی محصولات غذایی رعایت مسائل بهداشتی از اهمیت بالایی برخوردار است تا محصول موردنظر کاملا سالم از کارخانه به دست مصرف کننده برسد. به عنوان مثال بسته بندی میوه و سبزیجات در ظروف یکبار مصرف به همراه سلفون به عنوان یکی از روشهای رایج پکیجینگ این محصولات شناخته میشود که سبک از بسته بندی سبب میشود تا مواد غذایی در معرض هیچگونه آلودگی قرار نگیرند و حمل و نقل آنها نیز راحتتر انجام شود. از طرفی دیگر با بسته بندی مواد غذایی همچنین میتوانیم مدت زمان نگهداری از محصولاتی که دارای تاریخ انقضای کوتاه هستند را نیز افزایش دهیم.
بسته بندی مرتب و اصولی مواد غذایی تاثیر بسزایی بر میزان فروش آنها خواهد داشت؛ زیرا مصرف کننده در نگاه اول به یک محصول ابتدا به بسته بندی آن توجه کرده و سپس نسبت به خرید یا عدم خرید آن اقدام میکند. بنابراین برای آنکه بتوانید توجه مصرف کنندگان را به محصولات خود جلب کرده و آنها را نسبت به خرید ترغیب نمایید باید به موضوع بسته بندی استاندارد و البته جذاب مواد غذایی توجه ویژهای داشته باشید. از مهمترین دلایل اهمیت بسته بندی مواد غذایی میتوانیم به مواردی همچون محافظت از محصول، سهولت مصرف و نگهداری، معرفی حرفهای برند تولیدکننده به مشتری، جلب اعتماد مصرف کنندگان، درج اطلاعات مربوط به محصول، تمایز از رقبا و حمل و نقل آسان اشاره کنیم.
بیشتر بخوانید : بررسی روش های بسته بندی زعفران
انواع روش های بسته بندی محصولات غذایی
انتخاب روش بسته بندی مواد غذایی به نوع محصول بستگی دارد که از رایجترین مدلهای آن میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
بسته بندی شیشه ای
بسته بندی شیشهای محصولات غذایی یکی از روشهای مرسوم بسته بندی محصولاتی همچون رب، خیارشور، ترشیجات، سس، مربا، شکلات صبحانه، عسل و غیره است که از نفود آلودگی به داخل آنها جلوگیری کرده و مدت زمان استاندارد نگهداری از محصولات را نیز افزایش میدهد. محصولاتی که دارای بسته بندی شیشهای هستند باید با دقت بسیاری حمل شوند تا در طول مسیر دچار شکستگی نشوند.
بسته بندی فلزی
بسته بندی فلزی نیز سبک دیگری از بسته بندی است که برای پکیجینگ محصولات کنسروی و یا نوشیدنیهایی همچون نوشابه مورد استفاده قرار میگیرد. برای تولید ظرف بسته بندی فلزی معمولا از آلومینیوم، نیکل، سرب و یا آهن استفاده میشود که به خوبی از محصول مراقبت کرده و از فاسد شدن آنها جلوگیری خواهد کرد.
بسته بندی پلاستیکی
بسته بندی پلاستیکی رایجترین روش بسته بندی مواد غذایی است که طیف گستردهای از محصولات از جمله مواد پروتئینی، نوشیدنیها و تنقلات را شامل میشود. جنس پلاستیک بسته بندی نیز با توجه به نوع محصول متفاوت خواهد بود. محصولاتی که دارای بسته بندی پلاستیکی هستند بسیار راحت و آسان حمل و جا به جا میشوند و احتمال آسیب دیدن مواد غذایی در آنها بسیار پایینتر از سایر روشهای بسته بندی است.
بسته بندی کاغذی
بسته بندی با پوشش کاغذی نیز نوع دیگری از بسته بندی مواد غذایی (خشک) است که در واقع نقش لایه حفاظتی و تزئینی را ایفا میکند؛ یعنی معمولا ماده غذایی ابتدا در یک پلاستیک و یا نایلون قرار گرفته و سپس به یک بسته کاغذی منتقل میشود.
نکات بسته بندی محصولات غذایی
حال که با اهمیت و روشهای بسته بندی مواد غذایی آشنا شدید، در این بخش مهمترین نکات بسته بندی محصولات غذایی که باید به آنها توجه داشته باشید را مورد بررسی قرار میدهیم.
توجه به نوع محصول
توجه به نوع محصول یکی از مهمترین نکات بسته بندی محصولات غذایی است؛ زیرا هر روش از بسته بندی برای پکیجینگ محصولات خاصی مناسب است. به عنوان مثال نوشیدنیها که حالت مایع دارند نباید به صورت کاغذی عرضه شوند و بسته بندی قوطی یا پلاستیکی برای آنها مناسب است. بنابراین پیش از انتخاب روش بسته بندی ابتدا به نوع محصول و شرایط نگهداری از آن توجه داشته باشید.
انتخاب دستگاه بسته بندی مناسب
انتخاب دستگاه بسته بندی مناسب یکی دیگر از نکات بسته بندی محصولات غذایی است که به نوع مواد غذایی بستگی دارد. برای بسته بندی محصولات خوراکی اعم از گوشت، مرغ، میوه، سبزیجات و یا نوشیدنی دستگاههای مختلفی وجود دارد. به عنوان مثال برای بسته بندی مواد غذایی فاسد شدنی همچون گوشت از دستگاه سیل وکیوم استفاده میشود تا با تخلیه هوای درون بسته، تزرق گازهای بی اثر، ایجاد فضای خلا و سپس پلمپ کردن آن مدت زمان نگهداری از محصول افزایش یابد. دستگاههای دیگری همچون سیل وکیوم، شرینگ وکیوم و سلفون کش از جمله دستگاههای بسته بندی پرکاربرد هستند که برای بسته بندی مواد غذایی مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. برای خرید ملزومات بسته بندی بر روی لینک کلیک نمائید.
استفاده از متریال باکیفیت
استفاده از متریال باکیفیت از دیگر نکات بسته بندی محصولات غذایی است که ارتباط مستقیمی با سلامت آنها دارد؛ زیرا در بسیاری از مواقع استفاده از متریال نامرغوب همچون سلفون و یا ظروف بی کیفیت، موجب فاسد شدن و یا تغییر طعم و مزه مواد غذایی میشوند. از طرفی دیگر بسته بندی مواد غذایی باید به گونهای باشد تا محصول در فرآیند پکیجینگ و حمل و نقل آسیب نبیند و کاملا سالم به دست مصرف کننده برسد.
بیشتر بخوانید : دستگاه سیل چیست؟
توجه به اصول طراحی بسته بندی
توجه به اصول طراحی بسته بندی نیز یکی دیگر از مهمترین نکات بسته بندی محصولات غذایی محسوب میشود که نقش حائز اهمیتی را در جلب توجه مشتری و میزان فروش محصولات شما ایفا میکند. طراحی بسته بندی به طور کلی به ساختار، مواد اولیه و طراحی شکل ظاهری بسته بندی اشاره دارد که علاوه بر جلب توجه و اعتماد مشتری موجب معرفی حرفهای یک برند به مخاطبان نیز خواهد شد. طراحی بسته بندی محصولات غذایی باید از جذابیت بصری کافی برخوردار باشد تا مصرف کننده را نسبت به خرید ترغیب نماید. درج تصویر واقعی و اطلاعات کامل درباره محصول در کنار استفاده از رنگ و فونت مناسب و همچنین متریال باکیفیت به عنوان اصلیترین فاکتورهای طراحی بسته بندی محصول در نظر گرفته میشوند.
با در نظر داشتن این نکات مهم میتوانید محصولات غذایی خود را به صورت استاندارد و اصولی بسته بندی کرده و آنها را با خیال آسوده به بازار عرضه نمایید.
نکات بسته بندی محصولات غذایی در ظروف یکبار مصرف
برای بسته بندی محصولات غذایی در ظروف یکبار مصرف حتما باید از مواد اولیه باکیفیت و مرغوب استفاده نمایید؛ زیرا این ظروف به طور مستقیم با محصول در ارتباط هستند و استفاده از متریال بی کیفیت و مضر در آنها تاثیرات مخربی بر مواد غذایی خواهد داشت. برای بسته بندی محصولات خوراکی باید از ظروف یکبار مصرفی که دارای تاییدیه و پروانه ساخت از وزارت بهداشت هستند، استفاده نمایید تا دغدغهای بابت کیفیت پایین ظروف و تاثیرات مخرب آنها بر محصول خود نباشید. ظروف یکبار مصرف باید دارای رنگ شفاف باشند؛ زیرا ظروف یکبار مصرفی که کدر و غیرشفاف هستند احتمالا از مواد بازیافتی ساخته شدهاند. بنابراین در صورت نیاز به استفاده از ظرف یکبار مصرف برای بسته بندی محصولات حتما از ظروف باکیفیت استفاده نمایید.
نکات بسته بندی محصولات غذایی در کارتن و پاکت سلفونی
برای بسته بندی محصولات غذایی در پاکت سلفونی و قرار دادن آنها در کارتن نیز باید به جنس مواد اولیه و مرغوبیت آنها توجه داشته باشید؛ زیرا سلفونها و کارتنهای ضعیف و بی کیفیت به راحتی دچار آسیب شده و از بین میروند. استفاده از سلفونهای ضخیم و باکیفیت سبب میشود تا محصولات غذایی کاملا سالم و دست نخورده به دست مصرف کننده برسند. کارتنهای مقوایی و یا کاغذی نیز باید دارای ضخامت بالایی باشند تا بتوانند از محصول در برابر ضربه و یا خوردگی محافظت کنند.
بیشتر بخوانید : بستهبندی محصولات صادراتی
جمع بندی
ما در این مطلب اهمیت و انواع بسته بندی مواد غذایی را مورد بررسی قرار دادیم و شما را با مهمترین نکات بسته بندی محصولات غذایی نیز آشنا کردیم. همانطور که خواندید، بسته بندی محصولات غذایی باید به گونهای باشد تا از محصول محافظت کرده و آن را کاملا سالم و بهداشتی به مقصد نهایی برساند. انتخاب دستگاه بسته بندی متناسب با محصول و استفاده از متریال باکیفیت به عنوان مهمترین نکات بسته بندی محصولات غذایی در نظر گرفته میشوند که تمامی تولیدکنندگان باید به آنها توجه ویژه داشته باشند.