دستگاه بسته بندی و انواع آن
دستگاه بستهبندی
یکی از مهمترین بخشهای هر صنعت یا تولیدی کوچکی، بخش بستهبندی آن میباشد. ماشینآلات بستهبندی بهسبب کارایی بسیار زیادی که در صنعت دارند، از اهمیت بالایی برخودارند. دستگاههای بسته بندی براساس کاربردهای گوناگونی که دارند به انواع مختلف تقسیم میشوند.
بستهبندی محصولات با دستگاه بستهبندی با کیفیت چه مزایایی دارد؟
– زمانی که محصولات با استفاده از دستگاههای با کیفیت بستهبندی میشوند، در برابر هرگونه آسیبی که ممکن است در حین حمل و نقل به آنها وارد شود محافظت میشوند.
– مزیت دیگری که استفاده از دستگاههای بستهبندی دارد راحتی در حمل و نقل، آمارگیری و شمارش و همچنین نگهداری بهتر محصولات میباشد.
– در حوزهی صنعت و تولید، محصولات مهم ترین بخش را تشکیل میدهند. عموماً افراد، کالایی را که از نظر بستهبندی، زیبایی و کیفیت مناسبی دارد، به سایر کالاهای مشابه ترجیح میدهند. با درنظر گرفتن این مسئله میتوان گفت بستهبندی خوب میتواند در برجسته شدن نام شرکتها در بین رقیبان خود تاثیر بسیار زیادی داشته باشد. چراکه تعداد کثیری از برندها بخاطر بستهبندی زیبا و کیفیت بالا در بین مردم محبوب شدهاند.
انواع دستگاه بستهبندی
امروزه در صنایع مختلف سراسر جهان دستگاههای بستهبندی با تنوع بسیار بالایی وجود دارند که معرفی و پرداختن به تک تک آنها در این مقاله، از حوصلهی شما خوانندگان گرامی خارج است. بنابراین، تعدادی از دستههای اصلی این دستگاهها را برگزیدیم تا بیشتر دربارهی آنها توضیح دهیم.
دستگاه بستهبندی گرانول حجمی
به هر مادهی دانهای شکلی، گرانول گفته میشود. بهعنوان مثال، نخود، لوبیا، عدس و دیگر حبوبات و همچنین شکر و نمک که دانهای هستند ولی دانههای آنها بسیار ریز است، در این گروه قرار میگیرند.
همانطور که حدس میزنید دستگاه بستهبندی گرانول حجمی برای بستهبندی محصولات غذایی مانند حبوبات، غلات، خشکبار، شکر، نمک کریستال، پودر ژله و… و همچنین مواد شیمیایی و دارویی مورد استفاده قرار میگیرد. در ابتدا این دستگاه تنها برای محصولاتی مانند نمک ساخته شد که قیمت و ارزش زیادی نداشتند. زیرا تغییرات و خطاهای کوچک در وزن محصول بستهبندی شده نمیتوانست ضرر مالی جدی به شرکت تولید کننده وارد کند.
چراکه این دستگاه با سرعتی بالا و بدون وزن کشی، محصولاتی مانند شکر و نمک را در پاکتهای مخصوص بستهبندی میریزد.
اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی در گذر زمان، دقیقتر شدن وزنکشی، موجب شد تا از این دستگاه برای مواد غذایی گران قیمتتری مانند نخود و انواع لوبیا استفاده شود.
دستگاه بستهبندی پودری
در دنیای امروز، تمایل مردم به خرید ادویهجات بستهبندی شده بسیار بیشتر از گذشته است. کاربرد عمده دستگاه بستهبندی پودری، بستهبندی ادویهجات مختلف میباشد. ولی در عین حال، این دستگاه توانایی بستهبندی سایر پودرها مانند مواد شیمیایی پودر شده را نیز دارد.
وظیفهی اصلی دستگاه بستهبندی پوردی آن است که محصول پودری را در کیسههایی که از قبل آماده شدهاند توزیع کند و سپس آن را مهر و موم نماید. همچنین این دستگاه، بر اساس شکل کلی، به دو دستهی روتاری و خطی تقسیم میشود.
دستگاه پرکن پودری خطی، کار پر کردن و بستهبندی محصولات مورد نظر را در راستای یک خط صاف انجام میدهد. به عبارت دیگر عملیات پر کردن را از یک سو آغاز و در سوی دیگر تمام میکند. به همین دلیل دستگاه مذکور فضای بیشتری را اشغال میکند در حالی که دستگاه روتاری عملیات پر کردن را در یک سیکل گردشی انجام میدهد بهگونهای که محل شروع و پایان کار در کنار هم قرار دارند. بنابراین، به فضای کمتری برای بستهبندی محصولات احتیاج دارد. از این رو محبوبیت دستگاههای روتاری نسبت به دستگاههای خطی بیشتر است.
دستگاه بسته بندی توزین دار
دستگاههای بستهبندی با مکانیزم وزنی که اصطلاحاً به آنها توزین دار میگویند، گرانولهایی مانند حبوبات را در لفافهای شفاف بستهبندی میکنند. این دستگاهها از دقت عمل بالایی برخوردارند و در استفاده از آنها میزان تغییر وزن به کمک صفحه نمایش HMI قابل انجام است. این دستگاه میتواند بهصورت تک توزینه یا چند توزینه باشد. به این معنی که مواد گوناگون به کمک یک دستگاه در آن واحد بسته بندی شوند. سرعت انجام این عملیات با توجه به تعداد سریهای پرکن متفاوت میباشد.
از دستگاههای بستهبندی توزین دار در صنایع امروزی برای بستهبندی حبوبات، خشکبار، انواع چیپس و پفک، غلات و غیره استفاده میشود.